2021. július 13., kedd

F18 világbajnokság 2021 Formia Olaszország


A múlt héten tartották az olaszországi Formában az EB és az Olimpia mintájára a 2020-as F18 világbajnokságot.

A versenyen 20 nemzet 79 hajója vett részt. Hazánkat 3 páros képviselte a Diószegi Zoltán - Jankovics Gábor, Pfeningberger András - Gerlits Attila és a Kreskai Bence - Kreskai Barnabás egység.  


Sajnos az első napi 30 csomós szél eléggé megtépázta az egész mezőnyt. Andriséknak a spinakerük és a kihúzó kötelük is elszakadt az első futamban így aznap nem tudtak érvényes futamot teljesíteni, de így is jobban jártak mint a  Kreskai páros akiknek egy borulás után használhatatlan lett a hajójuk, így az egész versenyt kénytelenek voltak feladni. Dióék állták a sarat, de két futam (24.,34.) után kímélve a technikát ők is kijöttek.


Átlagosan napi 3 futamot, összesen 15 futamot teljesítettek a versenyzők az 5 nap alatt. Folyamatosan kiváló, sőt túl jó szél is volt, míg a magyaroknak kedvező gyenge bríz csak egy fél futam erejéig fújt, amin élre is állt a Diószegi-Jankovics páros, egészen addig míg a futam második körére nem fújta rájuk az egész mezőnyt egy 15-20 csomós erősödés. De így is 7.-nek tudtak bejönni ebben a futamban, amivel megerősítették a 20-on belüli helyüket. Ezen a napon mentek Andrisék is a legjobban és mindhárom futamukat 30-on belül teljesítették.


Sajnos az utolsó napra az előrejelzések ellenére újra több volt a szél a kelleténél és bőven 25 csomó felett fújt.  Dióék a 18. hely megtartásában bízva mentek vízre, míg Andrisék védve a technikát vagy inkább a honvágyuk miatt nekikezdtek összepakolni.


Az erős szélben a könnyű magyar páros nem volt versenyképes az élmezőnnyel, de ott volt a nyomukban egy 20. és 33. helyet elérve aznap, ami sajnos kevés volt a 20-on belüli helyezéshez a végelszámolásnál.


Így a vb végeredménye a 2 magyar egységnek a következő lett:

21. Diószegi - Jankovics HUN 76  - 24,34,dnf,14,16,29,5,19,29,13,7,32,20,33,dnf.

59. Pfeningberger-Gerlits HUN 11 - dnf,dnf,dnf,32,44,53,26,27,26,29,69,dnc,dnc,dnc,dnc,

Teljes végeredmény ITT.

Futamok nyomkövetős visszanézése ITT. Kivételesen ez most egy nagyon jól használható program.


Ami az elejét illeti, Mitch Booth újra elfoglalta a trónját, ezúttal ebben Ruben fia segítette akivel a 2015-ös kieli VB óta mennek együtt. Akkor még szinte kisgyerek volt, de mára felnőtt és 18-20 éves létére nagyobb rutinja van mint a mezőny nagy részének. Mondjuk egy ilyen apa mellett nincs is más választása.



Olyan fölénnyel nyertek, hogy az utolsó futamról nyugodtan kijöhettek (igazából az utolsó kettőről is),  és jó volt látni az apa-fia páros önfeledt örömét. Míg az öreg Mitch kényelmesen pakolászott addig az ifjú világbajnok másoknak segített a hajókat parton leszerelni, mert a viharos szél eléggé megnehezítette a dolgot. Lila ködben úszott a mosolya, úgy mint egy világbajnoknak aki még igazából fel sem fogta, hogy mekkorát mentek és innentől mindenki Őket akarja megverni. Szép volt.



Ami a hajókat illeti most debütált a Nacra Evolution és a Goodall Akurrája is, és mindkét hajó elég jó sikerült. De a teljesítmények alapján kimondható, hogy talán sosem volt ennyire kiegyensúlyozott az osztály, mert végre nem a hajó döntött hanem a vitorlázó aki rajta ül. Ugyanis az utolsó szeles napnak köszönhetően, végül se a Nacra se az Akurra nem ért oda a dobogóra, amin végül az első három Scorpio volt.

És ez szintén nagyon jót tesz az osztálynak, mert tovább tartható az egyenlőség esélye, mert mindegy milyen hajóval és milyen vitorlával mész. Nem kell minden évben új hajót venni, hogy esélyed maradjon nyerni, legalábbis a hajóra nem foghatod az biztos.

A magyar egységek mindannyian Nacrával indultak, hajóikkal a hazai versenyeken összemérheted magad. Ha van katamaránod gyere el Almádiba július 31-én a következő versenyünkre.