2021. augusztus 22., vasárnap

F18 OB 2021 - A legjobb verseny amit valaha szél nélkül rendeztek


 Idén is a földvári Spartacus adott otthont az F18 országos bajnokságnak, de az elmúlt évektől eltérően a szeptember helyett az augusztus 20-i hosszúhétvégén. Sajnos az előrejelzés sok jót nem ígért és tipikus, hogy előtte és utánna is tökéletes szél lett volna versenyezni, de a verseny hétvégéjére totál szélcsend várt a mezőnyre.


Pedig milyen mezőny jött össze, az elmúlt időszak legerősebb és legnagyobb létszámú mezőnye. Régi és új arcok mind itt voltak összesen 15 hajóval és fel is forgatták a papírformát rendesen. És ez a mezőny kiegészült 7 db Nacra 15-ös katamaránnal, akik együtt rajtoltak az F18-al de egy közelebbi cirkálóbójára vitorláztak és természetesen külön értékelték őket.

De térjünk vissza az F18 mezőnyre és egységekre. A cím legesélyesebb várományosa a Diószegi-Jankovics páros, az elmúlt 5 évben ők nyerték az OB-t és idén is minden versenyt behúztak amin elindultak az új Nacra evolutionnal.

Legnagyobb kihívójuk a régi többszörös bajnok Váradi-Petheő páros, a mezőny egyetlen skorpióját lovagolva (idén ilyen hajó végzett a VB 1-3 helyén), de mióta meg van a Nanuska azóta kevesebbet F18-asoznak, de sose szabad őket leírni.

Feltörekvő fiatal trónkövetelő egység a Petrányi-Nyári páros már tavaly is húzogatta az oroszlánok bajszát, de akkor csak 3. helyig jutottak.

Litkey Csaba évek óta nem indult F18-al, de most visszatért Horváth Bencével az oldalán.

Pfeningberger-Gerlits páros idén egy új Nacra evolutionnal vágnak neki a trónfosztásnak.

Ja és ott volt a mezőnyben Vadnai Benjamin és Sallai Gábor, akiket szerintem senkinek sem kell bemutatni.


Ez 6 olyan egység a 3 dobogós helyre, hogy bármelyikük csalódásnak érezné ha nem lógna érem a verseny végén a nyakukban, de a matek és a számok makacs dolgok és könnyen kiszámolható, hogy 3 csalódott egység biztosan lesz.

És azért ne feledkezzünk meg a többi egységről sem mint például a Kárpáti-Szigethi párosról akik a Katsuli munkájának kézzel fogható eredményei, gyakorlatilag jó pár éve mióta elkezdték a katamarános oktatást Ők az első egység akik felnőttek és elérték az F18-at. Aztán utánpótlásban ott a Kreskai-Kreskai testvér pár akik szülői kéz alatt értek és nőttek bele az osztályba. Akárcsak a Székely-Breitner páros akik idén ültek össze és kezdték meg a versenyzést így együtt. Ez 3 egység akik még 20 évesek sincsenek (vagy a körül vannak), sőt 4 a fenn említett Petrányi-Nyári párossal. Talán elindult valami? Lesz utánpótlás? Épül az osztály? Újra van jövő? Nem, igen, talán .... meglátjuk. Mindenesetre abszolút pozitívum, hogy az osztály létszám növekedése évről-évre 1-2 egység és már nem az öregek vagy kapuzárási pánikra vegyünk egy katamaránt osztály.

Elnézést, hogy név szerint nem megyek végig a mezőnyön és nem említek meg mindenkit, pedig pl. a Mendele-Skoumal páros akik, sokat edzettek idén és az OB-ra teljesen új vitorla szettel és nagy reményekkel jöttek. Említésre méltó még a Horváth-Pártos páros, ahol a kormányos a Nanuskán mancsaft, így ő már a 4. induló az OB-n a Nanuska csapatából.


De térjünk vissza a versenyre. Hát még most is borzongok, mert ilyen rossz szélkörülmények között ilyen jó verseny nagyon régen nem volt. Az első nap 1 míg a második nap 2 kínkeserves futam lett kipréselve az aznap éppen arra járó egyetlen pöffből. És ez elégé fel is borította a papírformát ugyanis a Petrányi-Nyári kettős magabiztosan vezették a versenyt, mögöttük 2. helyen Litkey Csabiék,  de nem is sorolom tovább, itt egy táblázat 3 futam után:


És ezek után jött az utolsó nap, amikor is elmaradt a szokásos reggeli halasztás és már 10-kor pályán voltak a csapatok, hogy nekivágjanak a reggeli keletiben egy futamnak, ami elég sokáig kitartott és ezért még egy futamot meg lehetett rendezni, igaz ez a második újra elég leállós volt, de még belefért. Az első futamot a Diószegi-Jankovics páros nyerte, a másodikat a Vadnai-Sallai kettős, de itt Dióék csak egy 5.-et tudtak csinálni, míg az eddig vezető Petrányiék és második Litkeyék 2.-3. helyeken osztozkodtak, így tartották az első két helyett.

Szél megdöglött, hangulat minimumon, nem volt egy nagy verseny ez, kész ennyi volt ebben, örüljünk ennyinek. De aztán Béci elővette évtizedes rutinját és áthajózott a Szpari elé és az erősödő nyugatiba, gyorsan el tudott indítani még egy futamot, amit újra Dióék nyertek, de Vadnaiék bejöttek a 2. helyre, Petrányiék 3., Lovas Zsolti a 4. (ja Ő hogy került ide, beugrott tanítványa Kárpáti Jonatán helyére akinek családi elfoglaltsága volt), Mendele-Skoumal 5. és Litkay Csabi csak 6. Ezzel újra nyílt lett a verseny és úgy futottak neki a csapatok az utolsó futamnak, hogy a győztes mindent visz. Gyakorlatilag újra teljesen nyílt lett a verseny az első 3 között és aki az utolsó futamot nyeri az a Bajnok.

Így szinte medál race hangulatban és kicsit gyengülő de még mindig sokkal jobb szélben mint az első két nap, elindult az utolsó futam. Az első cirkálóban szinte mindegyik csapat volt vezető pozícióban, de végül Dióék értek fel elsőnek a bójához és ezt az előnyt az egész futamon megtartották. 2.-nak ért be a Petrányi csapat, 3. Litkeyék 4. Vadnai-Sallai páros. És láss csodát ez is lett a verseny végeredménye. Az utolsó futamban mindenkinek a saját kezében volt a sorsa, mindenki felszívta és odarakta magát, mindent kipréseltek a vitorlákból amit lehetett és ettől egy nagyon jó és izgalmas verseny volt.


Köszönjük ezt a rendezőknek, akik tényleg minden lehetőséget megragadtak és 7 futamot tudtak indítani irreális körülmények között. Ahol igazán a jó vitorlázók tudtak érvényesülni, nem számított a hajó vagy a katamarános tudás. Az számított ki hol talál szelet és ez óriási stratégiai és taktikai csatákat hozott.

Gratulálok az összes indulónak, akik a siralmas szél előrejelzés ellenére nevezett és kitartott, mert ők tették élvezetessé a versenyt és miattuk van hatalmas értéke ennek a végeredménynek ami kialakult.

Jó lenne jövőre innen folytatni, mert idén sajnos már nem lesz több F18 pályaverseny.

Ui.: A nacra 15-ös osztályt fölényesen nyerte Litkey Sámson és Egervári Marcell, 2. lett Dardenne Naia és Illinger Petra, mindketten a Pöff SE színeiben, míg 3. lett a Dominek Csongor és Ormai Koppány a YCTBJ-ből.



Teljes végeredmény ITT.